De Russische president Vladimir Poetin eist excuses van Nederland voor de behandeling van een Russische diplomaat door de politie in Nederland.
Poetin zei dat dinsdag op Bali, waar hij een Aziatische top bijwoont, meldde het Russische persbureau RIA Novosti.
“Dit is een ernstige schending van de Weense Conventie. We wachten op opheldering, excuses en het bestraffen van de daders”, aldus Poetin. In de Weense Conventie staan regels van het diplomatieke verkeer, zoals onschendbaarheid van diplomaten.
Aangevallen in Den Haag
De Russische diplomaat Dmitri Borodin heeft gezegd dat hij zondag is “aangevallen” in zijn huis in Den Haag door “mensen in politieuniform”. Dat zou zijn gebeurd na een klacht van buren over zijn gedrag tegenover zijn kinderen. Volgens de Russische staatstelevisie is Borodin ook een aantal uren vastgehouden op het politiebureau, zonder uitleg te krijgen.
De politie in Den Haag bevestigt dat er “een incident” is geweest, maar wil verder niets kwijt.
De Russische ambassade in Den Haag heeft een brief gestuurd aan het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarin wordt een onderzoek geëist en excuses. Borodin was dinsdag aan het werk, zei een woordvoerster van de ambassade, maar ze gaf geen details over zijn gesteldheid.
De Russische speciale gezant voor mensenrechten, Konstantin Dolgov, adviseerde ondertussen op Twitter zijn landgenoten niet naar Nederland te gaan. Hij zet de arrestatie van Borodin op één lijn met de dood van de Russische activist en asielzoeker Aleksandr Dolmatov, die in januari in een Nederlands detentiecentrum zelfmoord pleegde.
Wrevel tussen Nederland en Rusland
De aanhouding van Borodin is het jongste in een reeks incidenten die tot de wrevel tussen Nederland en Rusland hebben geleid, uitgerekend in het jaar waarin de vriendschapsbetrekkingen tussen Nederland en Rusland worden gevierd.
Onder meer de inname van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise (onder Nederlandse vlag) en de arrestatie van de 30 opvarenden onder wie twee Nederlanders, de Russische homowetgeving en Nederlands protest daartegen, de dood van Dolmatov en de weigering van Rusland visa te verstrekken aan een Nederlandse fotograaf en journalist hebben de verhoudingen danig verzuurd.
Nederland zou met zijn directheid en gebrek aan stille diplomatie het ongenoegen van de Russen over zich afgeroepen kunnen hebben, zegt Henk Kern, hoogleraar geschiedenis en Russische studies in Leiden. Dat Rusland op het laatste moment besloot niet deel te nemen aan de Wereldhavendagen in Rotterdam past volgens Kern in het plaatje. “De Russische manier om ongenoegen te laten blijken”, verduidelijkt hij. “Russen laten via een omweg weten gekrenkt te zijn. Ze laten niet graag openlijk met zich sollen.”
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl